Хочу розпочати серію публікацій щодо отримання шенгенських віз у Львові.   2009р. я спробував відкрити візу в Голландію “віддалено”, переславши пакет необхідних документів поштою в Київ.   На жаль,  невелика проблемка із запрошуючою стороною тоді все-таки змусила мене їхати на співбесіду в Київ.  Фактично мені довелось пройти усю процедуру в мануал-режимі,  що забрало 2 дні (1 день – співбесіда, 1 день – оформлення договору пересилки паспорта поштою через ЦОД).  Візу я таки отримав через тиждень.  Загалом було потрачено 2 робочі дні, та певні витрати на проживання в готелі.

Цього разу пробуємо отримати шенгенську візу через Львів.  Мова піде про консульство Чехії (Львів, вул. Антоновича 130)

Прийшло літо,  і вирішили ми з дружиною “пострадати” трохи історичним туризмом по Східній Європі.  Щоб не їздити по Києвах, вирішено було здаватись на чеську візу в львівському консульстві.  З польським консульством вирішили не зв’язуватись по причині довжелезних черг (сам я польських віз за останніх 5 років не робив, тому кажу не по власному досвіду, а з розповідей знайомих).

Не публікую “пакету необхідних документів”,  його можна знайти на сайті самого консульства. Зараз приймають різні візові кодекси, тобу бажано завжди перечитати перелік на офіційному сайті.

Зупинюсь тільки на деяких “пікантних” моментах,  що запамятались.

Отже:

1. Як працює консульська “кухня” ззовні.
На відміну від західноєвропейський посольств (Голландія, Німеччина),  тут все найцікавіше відбувається на вулиці.

1-ша черга

Усі, хто зареєструвався по телефону,  та хоче здати документи,  повинен її вистояти та отримати номерочок (важливо його не загубити, його пізніше прикріплять до візової анкети).  Ми приїхали о 9ій ранку.  Перед нами вже було біля 20 людей.  Чекати довелось досить довго -  біля 45хв (по причині черги 3)
2-га черга
Отримавши номерочок,  ви чекаєте поки він з’явиться на табло, після цього вас пропустять до вікна на подачу документів.  Тут потрібно бути уважним – ніякої логічної послідовності обробки номерів немає.  Наприклад працюють 2 вікна, обслуговують номери 20 і 21, раптом може відкритись 3-є вікно, і почати обслуговувати номери починаючи з 40. Таким чином, якщо ви цього не побачили – ваша черга анульовується і ви повертаєтесь в чергу 1.  Також були випадки, що номери йшли врізнобій – такого я ще ніде бачив :-?   2-га черга зайняла нам приблизно 1год,  ми встигли з’їздити в кафе,  попити кави і вернутись.
3-тя черга
Існує для тих, хто хоче забрати документи з готовою візою.  Чехам треба ще раз подякувати – вона обслуговується там же, де й черга 1.  Стандартний термін розгляду заяви – 14 днів. Якщо ви бажаєте спробувати забрати раніше – доведеться щоразу проходити чергу 3.

2. Подача документів
З цим усе стандартно.  Правда не без “бзіків”.  В моїй страховій (PZU) наголосили, що в страховці обов’язково має бути вкладиш на чеській мові. Англійську мову вони чудово розуміють (анкети у нас були заповнені саме англійською), а от говорити з вами будуть виключно по-чеськи.  Обовязково зробити ксерокопію страховки і “пасів” (паспортів).  Це зрештою вимога до всіх документів.  Фотографію треба клеїти самому, а анкету не скріпляти степлером – ви, що перший раз в Чехію їдете? :) .  Обов’язково забронюйте готель на весь період вашої подорожі,  і отримайте від готелю підтвердження на офіційному бланку (по e-mail).  Ніяких факсів не треба. У мене також була розпечатка про оплату авансу на 1 добу (ксерокопія чека з POS-терміналу готелю), однак його не дивились.  Щодо підтвердження платоспроможності – найкраще для цього підходить ксерокопія кредитної карти з підкріпленим чеком з банкомату.  Важливо – заклейте дату завешення дії карти та CVV код, коли робите ксерокопію, щоб цією інфою не скористались недобросовісні люди. Довідки про рух коштів з банку брати не потрібно (лишні витрати).  Також не подавайте довідок про кошти на рахунку СПД(ФОП) – це доходи юридичної особи,  і враховувати їх не будуть.

3. Оплата візового збору
Ця процедура в чеському консульстві мені сподобалась.  Лише коли ваші документи прийняли, і нема ніяких претензій щодо переліку документів, вам видають їх на руки з квитанцією на оплату.  Після цього ви подаєте документи в інше вікно та оплачуєте візовий збір (у нас це склало 2 * 35 = 70 євро). Потрібно мати без здачі.

4. Транспорт
Щодо необхідності придбання квитків.  Схоже,  що після прийняття останнього візового кодексу, з шенгенської анкети пропав пункт “Means of transport” (засіб пересування),  тому квитками не переймаються.   У мене є водійське посвідчення IAA,  згідно з переліком документів необхідно подати його копію та копію техпаспорта на автомобіль.   Таким чином,  автовласники можуть не купувати квитків заздалегідь, а зробити це лише після позитивного розгляду заяви.

Таким чином загальні витрати на розгляд заяви: 70євро + 40євро аванс за готель.

P.S.:  Публікація буде доповнена після отримання документів. :)

5. Отримання візових документів

Як не дивно з отриманням докуметів ніяких проблем не виникло.  За тиждень після подачі анкет (14.07.2010) отримав на руки паспорти з візами.  Прийшов до консульства о 16:00.  Жодної людини.